donderdag 3 september 2015

Stap voor stap naar een veilige machine (4)

Deel 4 van de serie: gebruiksaanwijzing en CE-certificering

Waar moet rekening mee worden gehouden op weg naar een veilige machine? Wij hebben de relevante stappen voor u op een rijtje gezet. In het vierde en laatste deel van onze serie komt u alles te weten over de gebruiksaanwijzing en de afsluitende CE-certificering.

Stap 7: de gebruiksaanwijzing

Gebruiksaanwijzingen vormen een integraal bestanddeel bij de levering van machines, installaties of producten. Elke fout in een gebruiksaanwijzing kan juridische gevolgen hebben, als het gaat om een instructiefout die een ongeval tot gevolg heeft.
Centraal element van elke gebruiksaanwijzing zijn veiligheidsinstructies. Volgens de wet moeten veiligheidsinstructies alle restrisico's beschrijven die er na de toepassing van veiligheidsmaatregelen tegen gevaren nog bestaan. De machinefabrikant moet ook rekening houden met de risico's die bij 'redelijkerwijs voorzienbaar verkeerd gebruik' van de machine door de gebruiker kunnen ontstaan. Een zorgvuldige risicobeoordeling is daarom een goede basis voor het opstellen van de gebruiksaanwijzing.

Stap 8: de CE-certificering

Door het aanbrengen van de CE-markering op zijn product bevestigt de fabrikant of distributeur ten slotte dat zijn product wat betreft zijn toegezegde eigenschappen en bij reglementair gebruik aan alle wettelijke eisen van de Machinerichtlijn 2006/42/EG en voorschriften voldoet. Alle machines die uit niet-EU-landen worden geïmporteerd, ongeacht het bouwjaar, hebben ook een CE-markering nodig. Het aanbrengen van de CE-markering valt daarbij onder de uitsluitende verantwoordelijkheid van de fabrikant/distributeur zelf en behoeft geen officiële toestemming.
Als reeds CE-gecertificeerde machines tot een geheel van machines (complex) worden samengevoegd, moet de conformiteitsbeoordelingsprocedure inclusief de CE-markering voor het hele complex worden uitgevoerd.


Meer informatie:

Deel 1 van de serie: risicobeoordeling en veiligheidsconcept
Deel 2 van de serie: veiligheidsdesign en selecteren van de veiligheidscomponenten
Deel 3 van de serie: systeemintegratie en nabeschouwing
CE-markering

Geen opmerkingen:

Een reactie posten