maandag 7 oktober 2013

Machine in een gebouw: Wat zijn de eisen?

Is de fabrikant van een machine verantwoordelijk voor de constructie van het gebouw?
Het kan soms gebeuren dat een machine dusdanig wordt opgesteld dat een bouwwerk eromheen is gebouwd. Dan komt wel eens de vraag naar voren of nu het bouwwerk onderdeel uitmaakt van de machine.

Lijkt ver weg? Het gebeurt soms dat een gebouw specifiek wordt gebouwd om een machine te kunnen huisvesten. Bijvoorbeeld een betonnen pylon waarin een sluisdeur kan worden opgehangen of een pylon waarop de lierkabels van een kabelbaaninstallatie worden bevestigd. Een concreter voorbeeld is een pylon van een hefbrug waarin bovenin de drums en aandrijving zijn bevestigd. Aan de lier hangt aan de ene zijde het brugdek en de andere zijde het val.

De Machinerichtlijn kent een aantal definities van wat nu een machine is, deze zijn te vinden in artikel 2. In lid a, 3e streepje wordt het volgende aangegeven:
.... een samenstel als bedoeld onder de eerste twee streepjes dat gereed is voor montage en dat alleen in deze staat kan functioneren na montage op een vervoermiddel of montage in een gebouw of bouwwerk...

Hieruit volgt al dat de fabrikant kijkt naar zijn onderdeel los van de constructie of bouwwerk. De fabrikant van de machine moet echter wel de randvoorwaarden aangeven.

In de Gids voor Toepassing van de Machinerichtlijn (2e editie) wordt in artikel 37 nadere toelichting gegeven op dit punt.

.....De fabrikant van een dergelijke machine moet in zijn risicobeoordeling rekening houden met alle risico's in verband met de machine, ook die in verband met de montage van de machine op het chassis van een voertuig of aanhanger of op een ondersteunende constructie – zie §158: toelichting bij algemeen beginsel 1 van bijlage I. De machinefabrikant moet in zijn gebruiksaanwijzing de benodigde specificaties voor de ondersteunende constructie opnemen....

Conclusie: De fabrikant is niet verantwoordelijk voor de constructie van het bouwwerk, maar dient wel de randvoorwaarden aan te geven waar de constructeur van het bouwwerk rekening mee dient te houden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten