donderdag 19 september 2013

Hoe veilig is uw besturing?

Zorg ervoor dat uw veiligheidsbesturing is afgestemd op de desbetreffende risico's.

In de vroege jaren 1970 werd door het American National Standards Institute (ANSI) in de VS het concept van de "betrouwbaarheid van besturingen" ontwikkeld. Hier werden methoden ontwikkeld om te berekenen welke mate van betrouwbaarheid noodzakelijk is voor een veiligheidsbesturing. In Europa vond de ontwikkeling van dergelijke concepten plaats in het kader van de eerste Machinerichtlijn en de geharmoniseerde normen. Middels de destijds geldige norm EN 954 werd het concept van "Onderdelen van besturingssystemen met een veiligheidsfunctie" gevestigd.

Uniforme eisen wereldwijd

Bij onderdelen van besturingssystemen met een veiligheidsfunctie wordt tegenwoordig afhankelijk van het land en/of de toegepaste veiligheidsfuncties de PL (Performance Level/ISO 13849) resp. SIL (Safety Integrity Level IEC62061) aangegeven. Deze vermeldingen worden ook gebruikt door de Robotic Industries Association (RIA). PL en SIL zijn inmiddels globaal erkend, wat de verspreiding nog heeft bespoedigd.

Pilz – Uw betrouwbare partner voor veiligheidsdesign
Wij bij Pilz bepalen PL en SIL in het kader van de derde fase van onze dienstverlening omtrent de levenscyclus van de machine: het veiligheidsdesign. Doordat het noodzakelijke veiligheidsniveau al in de planningsfase wordt bepaald, garanderen wij dat onze klanten de meest economische oplossing krijgen en dat bovendien wereldwijde conformiteit is gewaarborgd.

In het kader van het veiligheidsdesign voert Pilz de volgende taken uit:
  • Specificatie van de veiligheidseisen
  • Gedetailleerde afstemming van veiligheidsmaatregelen op erkende risico's
  • Design van de mechanische, elektrische, elektronische onderdelen van het machineveiligheidssysteem (incl. software)
  • Selectie van componenten alsmede het bepalen van PL en SIL
  • Vaststellen van het bereikte Performance Level volgens EN ISO 13849-1/EN IEC 62061 aan de hand van de calculatietool PAScal

Meer informatie
Veiligheidsdesign
Safety Calculator PAScal


Geen opmerkingen:

Een reactie posten