dinsdag 23 juli 2013

Veiligheidsdesign helpt kosten te besparen

Bij de modernisering van machines is het belangrijk om de basis van veilige constructie al aan het begin van een project in acht te nemen.
 
Productiemachines worden vaak veranderd om efficiënter te werken. Door veranderingen aan bestaande machines kunnen echter nieuwe gevaarlijke plekken ontstaan of de al getroffen veiligheidsmaatregelen ongeldig worden. Dit leidt ertoe dat het ongevallenrisico aan de machine stijgt. Om kosten achteraf te voorkomen, de beschikbaarheid van een machine te verhogen en uitvaltijden tot een minimum te reduceren, moet al vóór de concrete realisatie van een project een gedetailleerd veiligheidsdesign ontwikkeld worden.

Veel werk door het naderhand aanpassen van het veiligheidsconcept
Bij de modernisering van machines wordt oude productietechniek door nieuwe vervangen. Dit kan in een simpel geval een aanpassing van de besturingstechniek zijn, maar ook de implementatie van een nieuw robotsysteem omvatten. Vaak blijkt pas na voltooiing van het project dat het bestaande veiligheidsconcept van de machine niet meer toereikend is en dat er nieuwe gevaarlijke plekken ontstaan zijn. In het ergste geval worden deze nieuwe gevaarlijke plekken pas door een arbeidsongeval ontdekt. Het naderhand aanpassen van het veiligheidsconcept gaat altijd met veel werk gepaard. Dit zorgt voor onnodige kosten en stilstandstijden van de machine.

Al in de ontwerpfase rekening houden met veiligheid levert veel voordelen op
Als bij het uitbreiden, ombouwen of installeren van machines al in de ontwerpfase rekening wordt gehouden met veiligheid, is gegarandeerd dat er helemaal geen gevaren ontstaan of dat het desbetreffende risico wordt geminimaliseerd. Dit vermindert latere kosten en uitvaltijden, verbetert de veiligheid en kan levens redden.

Veiligheidsdesign bij Pilz
Onze experts bieden de dienst veiligheidsdesign op basis van onze risicobeoordeling aan. Deze dienst omvat de specificatie van veiligheidseisen, de toewijzing van geschikte veiligheidsmaatregelen aan de geïdentificeerde gevaren en de ontwikkeling van het machineveiligheidssysteem in overeenstemming met de geldende voorschriften en normen. Neem contact met ons op. Onze experts adviseren u graag hoe u op maat gesneden concepten en designs realiseert!

Meer informatie:
veiligheidsdesign
Trainingen machineveiligheid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten