dinsdag 9 april 2013

Gevaarlijke energie veilig besturen

Eén op de tien ongevallen kan worden teruggevoerd op een ontoereikende besturing van gevaarlijke energie. Hoe kan dit worden voorkomen?
 
Volgens het Noord-Amerikaanse ministerie van Arbeid is vrijwel 10 procent van alle ernstige ongevallen in een industriële omgeving terug te voeren op het falen van de besturing van gevaarlijke energieën. Dit type ongevallen treedt vaker op tijdens onderhouds- en servicewerkzaamheden bij machines en installaties wanneer er sprake is van een onbedoelde start resp. het vrijkomen van opgeslagen energie. Ontoereikende procedures voor de besturing van gevaarlijke energieën vormen de belangrijkste reden voor deze ongevallen.

Een typisch geval doet zich voor wanneer medewerkers de machine opnieuw starten en zij zich er niet van bewust zijn dat er nog onderhoudswerkzaamheden worden verricht. Ongevallen vinden ook plaats omdat zich nog altijd potentiële energie in de machine bevindt nadat deze van de energiebron is gescheiden. Een effectieve mogelijkheid voor het veiligheidsmanagement met betrekking tot de besturing van energie is de toepassing van een geschikte Lock Out Tag Out-procedure (herinschakelblokkering/markering, LOTO).

Voorkomen van ongevallen als gevolg van het vrijkomen van gevaarlijke energie
Juiste Lock Out Tag Out- resp. LOTO-methoden en -procedures beschermen medewerkers tegen het vrijkomen van gevaarlijke energie en de daaraan gerelateerde verwondingen wanneer wordt gewaarborgd dat er sprake is van correcte procedures en energie-afschakelinrichtingen. Veel bedrijven zijn zich niet bewust van het feit dat hun procedure voor het besturen van gevaarlijke energie ontoereikend is, tot deze volledig faalt, wat kan leiden tot verwondingen of ernstigere gevolgen.

Eén van de redenen hiervoor is het grote aantal factoren waarmee bij de besturing van energie rekening moet worden gehouden. Indirecte energiebronnen zoals de zwaartekracht, wind, vloeistoffen, proceschemicaliën en druk worden vaak over het hoofd gezien. Gelet op de choquerende omstandigheid dat één op de tien ongevallen verband houdt met gevaarlijke energie, is het duidelijk waarom de realisatie van geschikte procedures en Best Practice bij de besturing van gevaarlijke energieën zoveel voordelen voor bedrijven met zich meebrengt.

Lock Out Tag Out – De werkwijze volgens Pilz
Om te voldoen aan de toenemende eisen van klanten volgens een 'Best-in-class'-principe bij de besturing van gevaarlijke energieën, heeft Pilz een uniek Lock Out Tag Out-systeem ontwikkeld. Bij de realisatie van het LOTO-systeem voert het team van Pilz eerst een gedetailleerde analyse van bestaande procedures en installaties uit en realiseert concrete voorstellen om te garanderen dat alle gevaarlijke energieën veilig kunnen worden bestuurd.

Na deze zeer belangrijke eerste stap wordt elke machine voorzien van grafische, eenvoudig te begrijpen en machinespecifieke aanwijzingen, om te waarborgen dat de medewerkers veilig en snel de procedure van de herinschakelblokkering en markering elke keer correct toepassen. Voor bepaalde taken worden ook secundaire aanwijzingen opgesteld. Deze taken kunnen veilig worden uitgevoerd, waarbij alleen de gevaarlijke energieën voor de betreffende taak worden afgescheiden. Dit leidt tot een grotere flexibiliteit, aanzienlijk geringere uitvaltijden en garandeert tegelijkertijd de veiligheid van de werknemers.

Meer informatie:
Lock Out Tag Out, LOTO-systeem
Eendaagse LOTO-training 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten