dinsdag 22 januari 2013

Perceptie en acceptatie speelt een grote rol speelt in het verbeteren van (veilig) gedrag van medewerkers

In elk team of elke werkgroep kunnen weerstanden ontstaan. Deze weerstanden kunnen ontstaan doordat men oneerlijkheid ervaart, doordat men het ergens niet mee eens is of er geen begrip voor heeft. Weerstand kan ontstaan bij verandering, nieuwe regels, een nieuwe manager. Als de  veranderingen niet worden geaccepteerd, regels niet worden begrepen, controle is niet aanwezig, veiligheid wordt niet belangrijk gevonden  kan dit zorgen voor onbetrokkenheid bij het werk en kan leiden tot onveilig gedrag. De oorzaken zijn vaak verschillend waardoor het lastig kan zijn hier grip op te krijgen. Wanneer men geen grip krijgt op de situatie kan deze escaleren. Hierdoor lopen weerstanden op wat de betrokkenheid vermindert, waaruit onveilig gedrag kan voortvloeien.
Arbeidsongevallen zijn vaak te wijten aan menselijk gedrag. Gedrag komt voort uit individuele afwegingen maar kan beïnvloed worden door de organisatie. Een medewerker kan pas echt daadwerkelijk veilig handelen als er geen barrières zijn. Deze barrières zijn de fysieke weerstanden die een medewerker weerhouden van veilig werken. Invloeden vanuit de omgeving en de percepties, attitudes, normen en waarden van de medewerker zijn de subjectieve weerstanden die veilig en gewenst gedrag kunnen verhinderen. Kort gezegd is een weerstand iets dat medewerkers fysiek dan wel subjectief of in elke andere vorm hindert om veilig te werken.                       

In een complexe werkomgeving waar veiligheid centraal staat is het essentieel dat medewerkers zich betrokken voelen en veilig gedragen. Machines en apparatuur worden steeds veiliger. De menselijke kant van veiligheid wordt steeds belangrijker en het is de Safety Acceptor® die hierin uitkomst biedt.

De Safety Acceptor is een anoniem meetinstrument voor managers in de industrie om te achterhalen waar mogelijk weerstand ligt bij medewerkers in het algemeen en met betrekking tot veiligheid. Medewerkers vullen een vragenlijst in, Pilz analyseert alle gegevens en u ontvangt een rapport met resultaten, duiding en interventies. 

Uw meetinstrument voor feedback: De Safety Acceptor kunt u al uit laten voeren voor € 385,- per groep. Klik hier om te bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten