donderdag 9 augustus 2012

Isover en Pilz, een vruchtbare samenwerking

Isover Benelux  onderdeel  van het Franse Saint-Gobain Isover, is een grote producent van isolatiematerialen. Het in Etten-Leur gevestigde bedrijf ontwikkelt thermische, akoestische en brandveilige isolatie-oplossingen om de gebruiker een energie-efficiënte, comfortabele en duurzame leefomgeving te bieden.
De Nederlandse vestiging beschikte over een oude productielijn waarin glaswolmatten werden geproduceerd en opgerold in balen. Deze bestaande productielijn zou worden ontmanteld en opgedoekt. Echter, in Frankrijk staat een productielijn die FeutreMoulage produceert. Dit is een product dat uit gesponnen matten van glasdraden bestaat en wordt gebruikt als basis voor het maken van uiteenlopende producten in de auto-industrie. Deze fabriek in Frankrijk is de enige die dit product voor de West-Europese markt maakt. Een nadeel, want bij een probleem of een storing bestaat een groot risico dat de FeutreMoulage niet kan worden geleverd. Ter voorkoming dat er geen uitlevering kan plaatsvinden, moest er een nieuwe productielijn worden opgezet. Wat is dan makkelijker om een oude productielijn te renoveren en hiervoor geschikt te maken?
Nieuw of renovatie
“Een compleet nieuwe productielijn voor het maken van FeutreMoulage opzetten, is een project dat in de miljoenen loopt. Dit terwijl een oudere productielijn, weliswaar voor een ander product maar wel vergelijkbaar, mogelijkerwijs zou zijn om te bouwen.” Richard van Willigenburg, projectleider E&I bij Saint-Gobain Isover is zichtbaar enthousiast. “Wij kregen toestemming van het hoofdkantoor om te onderzoeken of deze oude productielijn kon worden omgebouwd en zo ja, mocht dit worden gerealiseerd binnen een budget van Euro 300.000,-. Een uitdaging was geboren!”
Er werden voorwaarden opgeschreven waar een betrouwbare productielijn voor FeutreMoulage aan moest voldoen om de productie van de Franse vestiging over te nemen of bij te springen. Naast de technische specificaties was het van belang dat de productielijn moest voldoen aan de laatste machinerichtlijn en veiligheidseisen voor mens en omgeving. Het is in deze fase dat Pilz, als jarenlange toeleverancier voor automatiseringsproducten aan Isover, er bij werd betrokken. Pilz is zich de afgelopen jaren steeds meer gaan richten op het samenwerken met haar klanten om oplossingen te bedenken en te ontwikkelen dan  alleen maar het leveren van industriële automatiseringsproducten.
Uitval gereduceerd tot nul
“Het ombouwen en moderniseren van deze lijn uit 1962 betekende dat niet alleen aan de nieuwe machinerichtlijn moet  worden voldaan, maar ook aan de laatste veiligheidseisen van de stand der techniek. Veiligheid staat hoog in het vaandel bij Pilz en  Pilz is onze standaard leverancier van standaard en veilige  automatiseringsproducten. Wij zijn met Pilz om tafel gaan zitten en gaan brainstormen over hoe wij de productielijn maximaal konden beveiligen en automatiseren.” Het resultaat is dat men van de oorspronkelijke toegepaste relaistechniek overgestapt is op PLC-technieken en het configureerbare veiligheidsrelais PNOZ Multi voor alle veiligheidsfuncties. Hieronder vallen de hekwerkbeveiligingen, deurbeveiligingen, trekkoorden, lichtschermen, schakelmatten, sleutelschakelaars, mutingfuncties en dergelijke. Het grote voordeel van de nieuwe situatie is dat niet alleen maximale veiligheid is gecreëerd, maar ook dat de configuratie flexibel is geworden en dat de uitval binnen de productie tot vrijwel nul is gereduceerd. “Wij kenden in de oorspronkelijke opzet een hoog uitvalspercentage. Het consequent doorvoeren van de automatisering in combinatie met het maximaliseren van de veiligheid, heeft geleid tot een uitval van 0!”
Flexibiliteit
De flexibiliteit van het veiligheidsrelais PNOZ Multi komt goed tot uiting. “Wij beschikken over een kleine kastruimte waarin erg veel functies moeten worden ondergebracht. Met de PNOZ Multi is dat allemaal ondervangen met als extra voordeel dat het weinig ruimte inneemt. Zo zijn er achteraf sleutelschakelaars aan het systeem toegevoegd als antwoord op de vraag van de operators. Een aanpassing die snel en eenvoudig was te realiseren.”
Een voorbeeld waar de mogelijkheden van het systeem tot uiting komen is het gebruik van de veilige hekwerken en lichtschermen  in combinatie met de toegepaste veiligheidsmatten (Bircher). Deze betrouwbare  veiligheidsmatten zijn ook geleverd door Pilz . Pilz heeft in Bircher een professionele partner gevonden voor het leveren van veiligheidsmatten en schakellijsten voor het bewaken van veilige zones rondom machines en kan de totaaloplossing bieden voor een project op gebied van machineveiligheid. De veiligheid van het lichtscherm wordt iedere seconde kort onderbroken om de aangeboden producten te verwerken. Het veilig realiseren van deze zogenaamde mutingfunctie bleek dankzij de veelzijdigheid van de PNOZ Multi en het advies op maat van Pilz niet langer een probleem in dit project. De veiligheidsmatten blijven gedurende de korte periode dat de veiligheid van het lichtscherm wordt onderbroken wel normaal functioneren, waardoor de veiligheid voor voornamelijk de operator kan worden gewaarborgd: bij contact met de veiligheidsmat, wordt  via de PNOZ multi een stopsignaal naar de machine gezonden. Op deze manier worden gevaarlijke situaties voorkomen. “Dat is een van de vele voordelen van het PNOZ Multi, je kunt het configureren zoals je zelf wilt met alle faciliteiten die je ter beschikking staan. Een aanpassing is snel te realiseren!”
“Er is op veiligheidssgebied intelligentie gecreëerd, die met de conventionele relaistechniek niet is te realiseren”, aldus Arno Meijer, sales engineer  van Pilz. “Op het moment dat de rol materiaal de productielijn verlaat, wordt de beveiliging van het Pilz lichtscherm (PSENopt) kort onderbroken, maar dit kan niet tot gevaarlijke situaties leiden, doordat tevens gebruik is gemaakt van de veiligheidsmatten, veilige detectie van de rol en aanvullende controles door de PNOZ Multi.” De flexibiliteit komt bijvoorbeeld tot uiting doordat de beveiligingsstappen eenvoudig en snel op de situatie kunnen worden aangepast. Blijkt dat een bepaalde handeling toch tot een ongewenste situatie kan leiden, kan de functionaliteit middels een configuratietool worden veranderd, of kunnen nieuwe sensoren worden toegevoegd om een dergelijke situatie het hoofd te kunnen bieden. Er kan hier gesproken worden over maatwerk in de veiligheidslogica.
Voordeel
“De operators stonden in eerste instantie sceptisch tegenover de nieuwe veiligheidssaanpak. Deze weerstand is compleet omgeslagen in vertrouwen in het systeem. Het grootste voordeel voor ons als bedrijf is dat de productie veel efficiënter is geworden, zoals al eerder gezegd. Dat heeft te maken met het feit dat de operators nu gedwongen worden om de productielijn goed in te stellen. Doen zij dat niet goed, valt ieder moment de lijn stil en moet het product handmatig worden verwijderd en moet er weer opnieuw worden gestart.” Hiermee wordt het oorspronkelijke veiligheidsprobleem omschreven. Namelijk niet de oorspronkelijke beveiliging zelf, als wel de manier waarop de operators te werk gingen. “De beveiliging dwingt de operators om goed na te denken over de instellingen voordat de productielijn in bedrijf wordt gezet.”
Begeleiding
Het complete proces, vanaf het idee tot aan de afronding van het project, heeft nog geen jaar geduurd. De implementatie van de veiligheid en het ombouwen van de productielijn, nam nog geen maand in beslag. Van Willigenburg: “De goede voorbereiding ligt hieraan ten grondslag. Wij hebben Pilz vanaf het idee er bij betrokken. Dit heeft geleid tot een aantal brainstorm sessies, waarin de probleemsituatie is beschreven. Vervolgens is Pilz actief gaan meedenken en is er oplossingsgericht gewerkt.”
Tot slot
Pilz is van oorsprong leverancier van automatiseringsproducten, de afgelopen jaren is daar steeds meer advisering bijgekomen. Tegenwoordig levert Pilz een groot aantal diensten, waaronder risico-analyses, engineering en CE-certificeringen en. Het betekent dat Pilz niet alleen innovatieve producten levert, maar ook een uitgebreid dienstenpakket op het gebied van sensoren, besturingstechniek, visualisatie en aandrijftechniek aan haar klanten aanbiedt.
http://www.bestellen.pilz.nl/categories/Schakelmatten/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten