donderdag 11 augustus 2011

Pilz en milieu. Wat wordt verstaan onder RoHS? Restriction of Certain Hazardous Substances


De Europese richtlijn 2002/95/EG (RoHS = Restriction of Certain Hazardous Substances) voor de beperking van het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen verbiedt het op de markt brengen van bepaalde producten per 1 juli 2006, indien het gehalte aan:
  • lood
  • kwikzilver
  • cadmium
  • zeswaardig chroom
  • polygebromeerd bifenyl
  • polygebromeerd difenylether
bepaalde grenswaarden overschrijdt

Voor welke producten geldt de RoHS?
De richtlijn is om de gemeenschapelijk afvalverwijdering te ontlasten van elektrisch en elektronisch afval.  Deze richtlijn geldt voor alle particulier en professioneel gebruikte elektrische en elektronische apparatuur zoals strijkijzers, computers, wasmachines en elektrisch gereedschap.

Onderdelen van een vaste installatie zoals industriële meet-, regel-, besturings- en aandrijfcomponenten zijn uitgesloten van de RoHS-richtlijn indien deze met machines een functie-eenheid vormen. Deze zijn zowel vanwege hun aard als de hoeveelheid niet vergelijkbaar met producten uit particuliere huishoudens. Ze worden ook niet via de gemeentelijke weg verwijderd.

Daarom vallen Pilz-producten volgens de huidige stand grotendeels ook niet onder deze richtlijn.

Waarom heeft Pilz zich vrijwillig verplicht de RoHS in acht te nemen?

Als toonaangevend fabrikant van producten voor veilige automatisering is het voor Pilz GmbH & Co. KG een uitdaging de uitwerkingen van haar producten op het milieu gedurende de complete levenscyclus, van de vervaardiging tot de afvalverwijdering, zo gering mogelijk te houden. Daarom heeft Pilz besloten alle producten aan bovengenoemde richtlijn aan te passen.

Om hierbij verder de kwaliteit en betrouwbaarheid van de producten te waarborgen, zijn alle componenten vooraf gecontroleerd op hun RoHS-compatibiliteit en bij geschiktheid vrijgegeven. Ook zijn de procesparameters voor loodvrij solderen opnieuw gedefinieerd. Hiermee is een gekwalificeerde basis gelegd voor het omzetten van productie-inrichtingen naar RoHS-compatibiliteit, welk proces in mei 2006 is afgesloten. Vanaf dit moment worden Pilz-producten middels loodvrije soldeerprocessen geproduceerd met RoHS-compatibele componenten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten