maandag 29 augustus 2011

Ongeval vrij zink produceren! Gezond op het werk en gezond naar huis!


Nyrstar is een metallurgisch-chemisch productiebedrijf en de enige zinkproducent in Nederland. Er werken ca. 450 medewerkers die jaarlijks ca. 260.000 ton zink van zeer hoge kwaliteit produceren.

Nyrstar is gevestigd in Budel-Dorplein, in het zuidoosten van Nederland, nabij de Belgische grens (Gemeente Cranendonck), een toonaangevende wereldwijde multimetalen-onderneming, die aanzienlijke hoeveelheden zink produceert, net als andere producten, waaronder zilver, goud en koper.

In de zinksmelterij verwerken zij zinkconcentraat en secundaire grondstoffen uit de recyclingindustrie in een grootschalig productieproces waarbij naast zink tevens andere producten worden gemaakt, zoals zwavelzuur, Budel Leach Product (BLP), cadmiummetaal en koper- en kobalthoudende filterkoeken. De belangrijkste producten zijn SHG-zink en legeringen voor de galvanisering van zink.
Een van de waarden is veiligheid
Veiligheid komt bij Nyrstar altijd op de eerste plaats en is bepalend voor alles wat zij doen, voor de mensen in het bedrijf, in de buurt en voor het leefmilieu. Nyrstar Budel hecht dus veel waarde aan een beheerst en veilig productieproces. Zo starten ze elke dag op met een veilige startmeeting: alle techneuten komen even bij elkaar om de werkzaamheden van de vorige dag te evalueren, en de geplande werkzaamheden van de huidige dag te bespreken, zijn er bijzondere risico’s te verwachten? Bijvoorbeeld de kans op mistvorming in het celhuis vertelt Karel Cox, Hoofd proces Automatisering bij Nyrstar.

Met veiligheid wordt naast arbeidsveiligheid ook externe veiligheid bedoeld, dat wil zeggen de veiligheid voor de omgeving. Om het veiligheidsniveau bij Nyrstar op een hoog pijl te houden zijn goede communicatie, training en opleidingen vereist.

Nyrstar en Pilz: De Expert machineveiligheid training
Karel Cox legt uit dat een jaarlijkse training van de opleiding Expert machineveiligheid van Pilz een vast onderdeel binnen het programma is geworden. Jaarlijks worden 5 software engineers getraind op het bewust worden van veiligheid, wetgeving en regelgeving. Dit wil Cox het komende jaar uitbreiden met collega’s van de andere afdelingen zoals elektriciens uit de fabriek die de ondersteunende werkzaamheden verrichten en de 1e lijns problemen oplossen. Voor deze opleiding is Pilz benaderd omdat Pilz bekend was van de traditionele veiligheidsrelais en het gebruik van het besturingsysteem PSS3000. Karel Cox geeft aan dat Pilz ook een van de weinigen is die naast componenten ook veiligheidoplossingen en onafhankelijke trainingen biedt.

Nyrstar is naar aanleiding van een basisdag machineveiligheid naar het opleidingscentrum in Vianen gegaan om daar de 4-daagse opleiding "Expert machineveiligheid" te volgen. Karel Cox zegt dat Pilz zich op de volgende punten onderscheidt:

“De manier van lesgeven is zeer verhelderend, de noodzaak en belangrijkheid om op de hoogte te blijven van de wetgeving, de onafhankelijkheid van de safety consultants en trainers van Pilz”.

De insteek is, ieder ongeval is er één te veel. Er wordt nu voor elke machine een Risico Inventarisatie gedaan, om te bekijken op welke punten van de norm en de richtlijn wordt afgeweken, technische constructies dossiers worden gemaakt, overbruggingen zijn niet meer vanzelfsprekend maar worden aangescherpt en vastgelegd incl. handtekening van de onderhoudschef en sectiechef.

Nyrstar's sterke gedragsveranderingprogramma's "Safety Leadership" en "Working safely" zorgen ervoor dat hun medewerkers en aannemers elkaar helpen om nog veiliger te werken. Naast alle opleidingen, gericht op het voorkomen van risico’s, zorgen zij er ook voor dat de medewerkers goed zijn voorbereid zijn op noodsituaties. Meer dan de helft van het personeel is lid van de BHV-organisatie, daarnaast hebben zij nog een eigen bedrijfsbrandweer.

Op het gebied van arbeidshygiëne wordt de brongerichte aanpak nagestreefd. Naast de brongerichte aanpak wordt ook veel aandacht gegeven aan het monitoren van de arbeidshygiënische omstandigheden op de afdelingen. De mensen worden in hun opleiding en instructie goed voorgelicht met betrekking tot deze arbeidshygiënische omstandigheden. Ten slotte vindt ook gezondheidskundig onderzoek plaats via de Bedrijfsgeneeskundige dienst.

De doelstelling en motto van Nyrstar (en Cox) is dan ook: ongeval vrij zink produceren! Gezond op het werk en gezond naar huis!

Karel Cox, Hoofd proces automatisering over de expert Machineveiligheid opleiding van Pilz:
“deze opleiding geeft jaarlijks de informatie die ik nodig heb om er zeker van te zijn dat ik en mijn collega engineers kennis hebben van de Machinerichtlijn en veilig kunnen werken”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten