donderdag 11 augustus 2011

Nieuwe veiligheidsvoorschriften voor handbediende drukplaten

De gezondheids- en veiligheidsinstantie HSE is de nationale instantie van Groot-Brittannië voor veiligheid en gezondheid op de werkplek. Dankzij research en onderzoeken door deze instantie is een serie dodelijke ongevallen bekend geworden, waaronder twee in Groot-Brittannië en een in Duitsland. De ongevallen vonden plaats tijdens het gebruik van standsdegels met handmatige bediening die in de druk- en verpakkingsindustrie worden toegepast. Omdat de machines in de loop der jaren steeds groter zijn geworden, brengen operators hun leven in gevaar als ze op de stansmachines klimmen.

Tim Small, een specialist en veiligheidsfunctionaris van HSE verklaart:  "Stansdegels met handmatige bediening zijn machines met een hoog risico. Onze onderzoeken hebben aangetoond dat arbeiders tussen de stansplaten van de machines kunnen klimmen en dit ook doen. Het risico is extra hoog als de stansplaten zich in een stopstand in de halfautomatische modus bevinden. In deze situatie worden operators niet beschermd door de huidige veiligheidsmaatregelen."

Veel machines zijn in gebruik genomen vóórdat de Machinerichtlijn in werking trad. Om die reden besloot de HSE dan ook nieuwe voorschriften uit te vaardigen. Pilz gaat ervan uit dat de werkgroep die de voorschriften heeft uitgewerkt deze van de geharmoniseerde EU-norm EN 1010-5 heeft afgeleid. Het is waarschijnlijk dat andere regelgevende instanties van de EU er oog voor zullen krijgen dat de HSE in Groot-Brittannië in dit opzicht de leiding neemt.

Pilz biedt veiligheidsservices waarbij het risico van bepaalde druk- en verwerkingsmachines wordt vastgesteld en pasklare engineeringsoplossingen voor druk- en stansmachines met handmatige bediening worden ontwikkeld. Een van deze projecten is ontwikkeld voor SCA Display's Production in Shenstone, Groot-Brittannië.

De heer Ian Clews, Facilities Manager van de productie-installatie verklaarde: "De service die door Pilz werd geboden was buitengewoon goed. Daar valt niets op af te dingen. Elke modificatie en elke software-update werd snel gerealiseerd op het moment dat wij deze nodig hadden en de technische ondersteuning van de ingenieurs van Pilz was excellent. De werkrelatie was zeer hecht en resulteerde in een werkelijk collaboratieve oplossing:"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten