maandag 14 maart 2011

CE-markering geeft aan dat een machine veilig is. Is dat altijd zo? Wat moet een fabrikant doen voordat hij verantwoord de CE-markering aan kan brenge



Door het plaatsen of in bedrijf nemen van machines op de markt binnen de Europese Economische Ruimte (EER) heeft men de de verplichting om te leveren volgens de Machinerichtlijn 2006/42/EG. Deze richtlijn eist van een fabrikant van machines dat deze veilig en gezond zijn voor haar gebruiker (‘operator en technicus’) gedurende de gehele levenscyclus. Deze basale ‘Essentiele Veiligheids- en Gezondheidseisen’ zijn terug te vinden in Bijlage I, artikel 1.1.2 van de richtlijn.

Door het aanbrengen van de CE-markering op een machine geeft de fabrikant aan dat de machine dusdanig is ontworpen dat deze veilig te gebruiken is gedurende de gehele levensduur van die machine. Het geeft als het ware aan dat de machine veilig is. Echter voordat de CE-markering aangebracht mag worden, dient een volledig traject doorlopen te worden.

Het doel van dit traject is te komen tot een veilige machine, niet het opzadelen van de fabrikant met extra documentatielast. Echter, er kan niet aan worden ontkomen om te documenteren. Deze documentatie vormt immers de bewijslast waaruit blijkt dat de fabrikant naar eer en geweten heeft gehandeld.

Basis bepalingen veiligheid
Om de veiligheid te garanderen is de beste (en wettelijk verplichte vanuit de Machinerichtlijn, Bijlage I, Algemene beginselen Lid 1) projectaanpak om het CE-markeringstraject (Machinerichtlijn Artikel 5) te doorlopen. Het belangrijkste element uit dit proces is het uitvoeren van een risicobeoordeling (Risico Analyse = RA). Deze risicobeoordeling is dan het uitgangspunt voor de keuzes van de beveiligingen, maatregelen en een onderbouwing (bewijslast) voor de fabrikant. De methodiek voor het uitvoeren van een risicobeoordeling omschreven in Bijlage B.

CE-markeringstraject
Met het uitvoeren van het totale CE-markeringstraject kan men ervoor zorgdragen dat er op een veilige en verantwoorde manier aan de machine gewerkt kan worden. Hiermee kan de machine verantwoord worden verhandelt op de Europese markt en voldoet men aan de eisen. De stappen om tot een veilige machine te komen zijn als volgt:

Product definitieBepaal welke richtlijnen er van toepassing zijn;Machinerichtlijn,Richtlijn Laagspanning, Richtlijn Elektromagnetische Compatibiliteit…..Keurende instantie noodzakelijk? Zo ja, schakel deze in.Toetsen aan essentiële eisen (Bijlage I) per richtlijn;Bepaal welke normen er van toepassing zijn;Uitvoeren van een risicobeoordeling;Treffen van risicoreducerende maatregelen;Technisch (constructie)dossier samenstellen;Gebruikshandleiding in taal van land van gebruik opstellen;Verklaring van overeenstemming opstellen (IIA-verklaring);CE-markering plaatsen.

Bron: Basering op Arikel 5, Machinerichtlijn 2006/42/EG

1 opmerking: