donderdag 1 januari 2009

De CE-markering voor machines lijkt te garanderen dat alle in Europa verkochte machines veilig zijn, maar is dit ook zo?

CE is geen garantie voor veiligheid
Het enkele feit dat een product een CE-markering heeft, geeft geen zekerheid over de veiligheid hiervan. De oorzaak is dat de meeste producten in eigen beheer van een CE-markering voorzien mogen worden. Alleen bij specifieke apparaten, zoals o.a. vermeld in bijlage IV van de Machinerichtlijn, is de fabrikant verplicht het apparaat ter keuring aan te bieden aan een erkende instantie (notified body).

Bij de CE-markering in eigen beheer moeten de wetten en normen die betrekking hebben op de machine of installatie op de juiste wijze geïnterpreteerd en toegepast worden. Veel bedrijven hebben onvoldoende kennis en/of middelen om dit op adequate wijze te doen.

CE-wetgeving
De Europese wetten die de CE-markering regelen komen voort uit de wens om vrij verkeer van goederen binnen de EG te bevorderen. Een gevolg hiervan is dat de gelijkwaardigheid in, bijvoorbeeld veiligheid, van de uitvoering van de producten getoetst moet kunnen worden. Deze wetten zijn ook ondergebracht in onze nationale wetgeving, zoals de Warenwet.

CE-markering
Met CE-markering geeft de fabrikant aan dat het product voldoet aan alle relevante Europese richtlijnen. Vrijwel alle producten die verhandeld worden in Europa zijn voorzien van deze markering. Voor industriële producten en installaties zijn met name de Laagspannings- , EMC- en Machinerichtlijn van belang. Uit de praktijk blijkt dat er bij bedrijven veel onduidelijkheid is over de wijze waarop de CE-markering tot stand moet komen. Deze fabrikanten brengen dus machines op de markt die niet 'CE-waardig' zijn en lopen hiermee een groot risico als er een ongeval met deze machines ontstaat.

Conclusie
Om een veilig machine of installatie op efficiënte wijze te realiseren is het aan te bevelen om in het begin van het ontwerpproces met de verschillende veiligheidsaspecten te starten. Vanwege de verscheidenheid aan normen, richtlijnen en kennisgebieden is het van belangrijk een multidisciplinair aanpak te kiezen en samen te werken aan veilige oplossingen. Deze wijze van werken bespaart kosten doordat, direct voor de meest optimale veiligheidsoplossing gekozen kan worden en na realisatie een veilige installatie opgeleverd wordt.

Pilz beschikt over een team specialisten die u kunnen ondersteunen bij de CE-markering van machines en installaties. Voor meer informatie klik hier.
Voor onze opleidingsmodule die inzicht geeft in de aspecten van CE-markering, klikt u hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten